Waar ligt je kracht? Denken en handelen vanuit Positieve Gezondheid

Soort opleiding:
Duur:
1 middag
PE-Punten van:
 • Let op: Bent u lid van het RSC, schrijf u dan in via de site van het RSC. Anders ontvangt u hoe dan ook een factuur van VeReFi!

  Door Marja van Vliet, Institute for Positive Health (iph.nl)

  In Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Daarom wordt mensen gevraagd wat zij zélf het liefst willen veranderen. Je spreekt daarmee hun bron van veerkracht aan. Steeds meer professionals vinden in Positieve Gezondheid de sleutel om dat wat vastloopt in de zorg te verbeteren. Positieve Gezondheid is een concept van Machteld Huber, in samenwerking met Marja van Vliet. Het concept is voortgekomen uit verkennend wetenschappelijk onderzoek en wordt de komende jaren op basis van ervaringen steeds verder uitgewerkt.

  Een essentiële bevinding in het onderzoekstraject van Huber en collega’s is dat de verschillende betrokkenen heel verschillend denken over de waarde van elke dimensie van gezondheid. Zorgprofessionals, vooral artsen en beleidsmakers, hechten veel belang aan lichaamsfuncties als klachten en conditie. Terwijl patiënten zelf álle dimensies belangrijk vinden, dus ook kwaliteit van leven en zingeving. Door de nadruk te leggen op veerkracht en eigen regie, voelen patiënten zich in hun kracht aangesproken en niet uitsluitend benaderd als zieke. Huber koos de brede opvatting van de patiënten als uitwerking, noemde die Positieve Gezondheid en visualiseerde die in het Spinnenweb, dat het werken met Positieve Gezondheid mogelijk maakt.

  Marja vertelt u in deze bijscholing graag wat deze visie in de praktijk betekent en hoe u mensen in staat stelt om ook daadwerkelijk hun potentieel te benutten. Na een korte introductie gaan we vooral praktisch aan de slag: aan de hand van het zogenaamde spinnenweb gaat u ontdekken wat Positieve Gezondheid in de praktijk betekent. Daarbij ligt eerst de focus op uzelf: hoe voelt u zich en waar zou u meer aandacht aan willen besteden? En hoe pakken we dat vervolgens aan? Vanuit deze eigen ervaring gaan we vervolgens oefenen hoe u zelf Positieve Gezondheid kunt toepassen in het contact met een zieke werknemer.

  Lid van het RSC?
  Het bijwonen van deze bijscholingsmiddag is goed voor 3 PE-punten voor het RSC. Bent u lid van het RSC, dan verzoeken wij u zich in te schrijven via de website van het RSC. Dat is zeker belangrijk als u een RSC Uitgebreid lidmaatschap heeft en deze bijscholing wilt laten afschrijven van uw tegoed op gratis bijscholingen.

 • Let op: Bent u lid van het RSC, schrijf u dan in via de site van het RSC. Anders ontvangt u hoe dan ook een factuur van VeReFi!

  Uw investering voor deze bijscholingsmiddag is € 145 ex btw. Let op: u ontvangt voor deze bijscholing een nota van VeReFi BV.

  Heeft u een RSC Uitgebreid Lidmaatschap, dan mag u twee bijscholingsavonden of-middagen per jaar gratis bijwonen. Als u zich inschrijft via de website van het RSC wordt hier direct rekening mee gehouden.

Deel op social media: