Inzetbaarheidsgesprekken voeren voor HR-professionals en leidinggevenden

Duur:
1 dag
Studiebelasting:
circa 10 uur, inclusief het vooraf invullen van een DISC-vragenlijst
Accreditatie:
   • Eendaagse cursus: Hoe voer je een inzetbaarheidsgesprek met werknemers?

   Door de privacywetgeving is het niet meer mogelijk dat leidinggevenden zieke werknemers vragen wat ze nog wel kunnen doen. Hoe nu verder? Dat leer je in de eendaagse cursus Inzetbaarheidsgesprekken voeren voor leidinggevenden en HR-professionals.

   In veel bedrijven was het de gewoonte dat de leidinggevende in gesprek ging met de zieke werknemer over de vraag wat de werknemer nog wel zou kunnen doen. Door de AVG is deze werkwijze niet meer mogelijk. Alleen de bedrijfsarts mag bepalen wat een werknemer nog wel kan.

   Ben je als leidinggevende daarmee buitenspel gezet? Zeker niet; juist omdat jij de werknemer goed kent, kan je snel inschatten of er wellicht meer speelt dan ziekte. En dus of er snel een casemanager taakdelegatie of arbodienst moet worden ingeschakeld. Wel is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt, dat wil zeggen: vragen die zijn toegestaan binnen de AVG-wetgeving.

   Ook kan je een inzetbaarheidsgesprek voeren nadat de bedrijfsarts heeft vastgesteld welke mogelijkheden de werknemer nog heeft.

   Welke vragen je wel mag stellen en hoe je een effectief inzetbaarheidsgesprek voert, leer je in deze training. We richten ons dus niet op wat er aan de hand is, maar hoe je ervoor zorgt dat een werknemer zijn mogelijkheden benut en vooral ook met plezier aan het werk blijft. Heb je wel eens ervaren dat het soms moeilijk is een werknemer te motiveren weer aan de slag te gaan? In deze cursus leer je hoe je hiermee om kunt gaan.

   DISC als hulpmiddel bij gesprekvoering

   • Hoe komt het dat sommige mensen weerstand hebben tegen veranderingen terwijl anderen die juist opzoeken?
   • Hoe komt het dat sommigen altijd de leiding nemen en anderen liever volgen?
   • Hoe komt het dat sommige mensen flexibel zijn en anderen aan procedures hechten?

   Voor een effectieve gespreksvoering helpt het als je inzicht hebt in je eigen gedrags- en communicatieprofiel en kan inschatten welk profiel de ander heeft. Hiervoor werken wij met de DISC-persoonlijkheidsanalyse. Voor de start van de cursusdag krijg je een vragenlijst om in te vullen en na de verwerking hiervan ontvang je een persoonlijk DISC-rapport ter waarde van € 125.

   Kortom, een praktische dag waarin je leert wat er wel en niet mag in gespreksvoering rond verzuim en hoe je werknemers kunt motiveren maximaal gebruik te maken van hun mogelijkheden.

   Deze training wordt alleen incompany aangeboden.

  • DISC-rapportage

   Iedereen heeft een eigen gedrags-en communicatiestijl. Je voelt je ook het meest op je gemak als je deze stijl kunt hanteren. Dat is echter niet in alle situaties effectief. Het helpt je communicatie enorm als je kunt inschatten welk persoonlijkheidsprofiel jouw gesprekspartner waarschijnlijk heeft en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Hiervoor werken wij met de DISC Persoonlijkheidsanalyse. Voor aanvang van de cursusdag krijg je een vragenlijst toegestuurd. Als je deze invult, ontvang je een DISC-persoonlijkheidsanalyse, zodat je goed voorbereid aan de oefeningen kunt deelnemen.

   Het programma

   09.30 – 10.30
   Wat mag wel en niet binnen de AVG-wetgeving?

   10.30 – 11.00
   Uitleg DISC-model

   11.00 – 11.30
   Pauze

   11.30 – 12.30
   Oefening in groepjes van 3 personen, uitgaande van ieders DISC-profiel. Doel is te ontdekken hoe mensen met een ander profiel denken, zodat je leert hiermee rekening te houden.

   12.30 – 13.30
   Pauze

   13.30 – 16.00
   Oefeningen gespreksvaardigheden. Je kunt zelf gesprekken inbrengen die je lastig vindt en deze oefenen met een trainingsacteur.

  • De investering voor deze dag is € 390 ex btw.

   Het is mogelijk voor deze opleiding STAP-budget aan te vragen.

  • Er zijn voor deze opleidingen momenteel geen planningen. U kunt zich daarom ook niet inschrijven.
  Deel op social media: