Rouw, verlies en verzuim

  • Let op: Ben je aangesloten bij het RSC, schrijf je dan in via de site van het RSC.

    

   Door: Esther van Apeldoorn, verlieskundige met kennis van duurzame inzetbaarheid en procesverbetering

   Werk kan helpend zijn bij een verlies. Dit vraagt wel kennis en kunde vanuit de werkgever op het gebied van verlies en rouw.

   Rouw treedt op een overlijden, maar ook bij verlies van gezondheid, van baan, contact door scheiding, ruzie of ziekte en verlies van toekomstperspectief. Ook bij een reorganisatie of fusie kan rouw optreden, dat zich kan uiten in weerstand of verzuim.

   De invloed van rouw op de belastbaarheid van medewerkers is groot. Bij een burn-out, stress gerelateerde of psychische klachten speelt een verlies vaak een rol, maar dit wordt niet altijd onderkend. Dit kan het re-integratieproces beïnvloeden. Ook een eerder baan-of functieverlies kan leiden tot rouw en verzuim.

   Onderzoek vanuit CNV gaf aan dat 51% van de medewerkers verminderd onbegrip ervaarde vanuit de werkgever na overlijden van een dierbare. Dit komt vaak niet voort uit onwil, maar door te weinig kennis in relatie tot gespreksvaardigheden.

   In deze bijscholing komt aan bod:

   • Soorten verlies, de gevolgen hiervan en het herkennen van signalen
   • Kennis van rouw leidt tot een effectief gesprek (inleving versus concrete passende afspraken)
   • Preventieve interventies bij naderend verlies
   • Rol van de casemanager verzuim, inclusief de grenzen hiervan
   • Re-integratie: aandachtspunten die het verschil kunnen maken (i.o.m. medewerker en bedrijfsarts)

   Casuïstiek maakt deze bijscholing concreet, met ruimte voor vragen en voorbeelden.

   Een praktisch dagdeel over een lastig onderwerp!

   Aangesloten bij het RSC?
   Het bijwonen van deze bijscholing is goed voor 3 PE-punten voor het RSC. Ben je aangesloten bij het RSC, schrijf je dan in via de website van het RSC. Dat is zeker belangrijk als je een  Uitgebreid- of Zelfstandigen-registratie hebt en deze bijscholing wilt laten afschrijven van jouw bijscholingstegoed.

    

  • De investering voor deze bijscholing is € 199 ex btw.

   Heb je een RSC Uitgebreid- of Zelfstandigen-registratie, dan zijn hierin per jaar twee bijscholingsdagdelen inbegrepen. Als je je inschrijft via de website van het RSC wordt hier rekening mee gehouden. Schrijf je in via CS Opleidingen dan moet je direct afrekenen via IDeal

    

  Deel op social media: