Praktisch aan de slag met duurzaam presteren; sleutel bij preventie en re-integratie

    • Let op: Ben je aangesloten bij het RSC, schrijf je dan in via de site van het RSC. 

      Docent: Dianne Commissaris

      De theorie van deze bijscholing is ook beschikbaar in een online versie van 1 dagdeel. Deze versie van 2 dagdelen op locatie besteedt meer aandacht aan de toepassing op de eigen werkpraktijk.

      Een trend in ons vak van casemanager is dat we meer willen focussen op hoe we verzuim kunnen voorkomen. Dat vraagt ook aandacht voor wat taken en werkomgeving van een medewerker vragen. Langdurige overvraging kan tot uitval leiden. En een blijvende mismatch belemmert de re-integratie. Preventie van verzuim vraagt ook dat we aandacht hebben voor aspecten in het werk die energie en motivatie bevorderen.

      In deze bijscholing ontvang je praktische handvatten voor het vormgeven van passende taken en een optimale werksituatie, en voor gespreksvoering hierover. Kennis over ‘Duurzaam Presteren’, ‘Job Crafting’, ‘Resource Crafting’ en ‘Job Carving’ vormt de basis. Je leert planmatig checken welke aspecten van het werk wél en welke niet aangepast dienen te worden. Je leert toekomstgerichte vragen aan de medewerker stellen zodat die zelf inziet wat hij of zij nog wél kan en energie in het werk gaat terugvinden. Soms kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken! Terugkeer op de werkvloer moet zo snel mogelijk, zonder onnodige vertraging. Daarom is het van belang dat we dit gesprek over werkenergie, passende taken en een optimale werkomgeving efficiënt leren voeren. Zowel met de medewerker als met diens werkgever.

      Programma en werkvormen

      Ochtend:

      • theorie over Duurzaam Presteren, Job Crafting en Positieve Psychologie, doorspekt met verhalen en korte oefeningen
      • praktijk via opdrachten waarin je casussen (uit de praktijk van de docent) leert analyseren volgens de elementen van Duurzaam Presteren, en je eigen werk onderzoekt met job crafting principes.

      Middag:

      • theorie over Resource Crafting en Job Carving, met korte oefeningen
      • praktijk via opdrachten waarin je een eigen casus leert analyseren volgens het ‘Stappenplan Duurzaam Presteren’© en komt tot toetsbare opties voor aanpassing van de werksituatie van de betreffende medewerker.

      Materialen
      Vooraf ontvang je het Model voor Duurzaam Presteren, een hand-out van de presentatie, twee casussen en instructies voor het verzamelen van info over de casus uit je eigen werkpraktijk. Na afloop ontvang je de uitwerking van de twee casussen, het ‘Stappenplan Duurzaam Presteren’© van BTR Coaching en een artikel over het bevorderen van bevlogenheid. Ook ontvang je een set met 35 crafting-gerichte vragen. Hiermee zet je de medewerkers direct aan het werk!

      Voor wie?
      Deze bijscholing is vooral geschikt voor casemanagers die direct contact hebben met medewerkers die verzuimen of voor wie preventie van verzuim essentieel is. Om zoveel mogelijk uit je deelname te halen, dien je inzicht te hebben in de werkinhoud, -omgeving, -relaties van de medewerker, en in zijn/haar huidig functioneren. Zo kun je vanuit een actuele praktijkcasus leren werken met het ‘Stappenplan Duurzaam Presteren’© en opties tot Job Crafting, Resource Crafting en Job Carving leren bedenken, die in de praktijk in te zetten zijn.

      De docent
      Dianne Commissaris is ergonoom en Certified Professional Coach. In dienst van TNO adviseerde ze bedrijven en brancheorganisaties over passend werk; hoe te zwaar werk lichter gemaakt kon worden en te licht werk zwaarder. Ze is de trotse uitvinder van het ‘fietsend computeren’ (TNO, 2006). En was eerder als docent ergonomie verbonden aan de VU in Amsterdam. Sinds 2014 biedt haar eigen bedrijf BTR coaching & consultancy haar de perfecte werkmogelijkheden tot duurzaam presteren.

      Aangesloten bij het RSC?
      Het bijwonen van deze bijscholingsdag is goed voor 6 PE-punten voor het RSC. Ben je aangesloten bij het RSC, schrijf je dan in via de website van het RSC. Dat is zeker belangrijk als je een  Uitgebreid- of Zelfstandigen-registratie hebt en deze bijscholing wilt laten afschrijven van jouw bijscholingstegoed.

       

    • Let op: Ben je aangesloten bij het RSC, schrijf je dan in via de site van het RSC.

      De investering voor deze bijscholing is € 449 ex btw. 

      Heb je een RSC Uitgebreid- of Zelfstandigen-registratie, dan zijn hierin per jaar twee bijscholingsdagdelen inbegrepen. Als je je inschrijft via de website van het RSC wordt hier rekening mee gehouden. Schrijf je in via CS Opleidingen dan moet je direct afrekenen via IDeal.

       

    Deel op social media: