Parkeer je Piekergedachten

  • Let op: Bent u lid van het RSC, schrijf u dan in via de site van het RSC. Anders ontvangt u hoe dan ook een factuur van VeReFi!

   Door: Annette Aarts, coach, trainer en procesbegeleider Anders Eigen

   Ons piekerverstand maakt soms overuren. Herkent u dat? Ons brein is een fantastische verhalenverteller, die continu vergelijkt, oordeelt, evalueert en fantaseert. Ons brein produceert nu eenmaal gedachten. Wel 50.000 per dag! Als we onze gedachten te serieus nemen, gaan we piekeren. En kom daar maar weer eens vanaf. 80 procent van onze gedachten is negatief geladen. We zijn gewend om de inhoud van gedachten te veranderen, en negatieve gedachten om te denken naar positieve gedachten. Van ‘dit gaat me nooit lukken’ naar ‘ik kan het!’. Dat kost veel energie. Want iedere keer dat een negatieve gedachte opkomt en bezit van u neemt, zijn uw hersenen aan het werk om de positieve daar tegenover te stellen. En dat is hard werken!

   Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
   Zing uw belemmerende gedachten eens op bijvoorbeeld ‘lang zal ze leven’. Of spreek ze op verschillende toonhoogten uit. Beetje gekke oefening? Zeker! Maar met groots effect. U zult merken dat uwe negatieve gedachte nauwelijks meer opkomt. En als hij opkomt, is de lading ervan af. Dat geeft ruimte in uw hoofd. Het gaat erom onplezierige gedachten te zien zoals ze werkelijk zijn – alleen maar woorden – en de strijd ertegen te staken. Zo maakt u zich los van nutteloze denkprocessen, zodat u uw aandacht op leukere zaken kunt richten.

   Defuseren is een krachtig instrument uit ACT (Acceptance and Commitment Therapy). ACT versterkt de mentale flexibiliteit en veerkracht, helpt los te komen van disfunctionele gedachten, en in het hier en nu te handelen in lijn met uw doelen en waarden. Defuseren geeft rust en ruimte in uw hoofd. Het gaat erom stressvolle gedachten te kunnen zien zoals ze werkelijk zijn, het zijn alleen maar woorden. Zo maakt u zich los van nutteloze denkprocessen, zodat u uw aandacht op belangrijke en waardevolle zaken kunt richten.

   Defuseren is vooral een kwestie van doen, in plaats van erover te lezen en daar weer gedachten bij te hebben. Wit u defusietechnieken leren toepassen voor uzelf of in de begeleiding van anderen? Schrijf u dan in voor deze bijscholing!

   Annette Aarts
   Deze bijscholing wordt gegeven door drs. Annette Aarts, gedragswetenschapper. Zij draagt als trainer, coach en opleider bij aan de ontwikkeling van mensen, teams en professionals in organisaties. Daarbij werkt zij aan bewustwording van gedrag, onderliggende drijfveren, ontwikkeling van nieuwe gedragspatronen, persoonlijk leiderschap. Vanuit het gedachtegoed van ACT werkt zij aan het versterken van de mentale flexibiliteit en vitaliteit van mensen. Kijk voor meer informatie op www.anderseigen.nl.

   Lid van het RSC?
   Het bijwonen van deze bijscholingsmiddag is goed voor 3 PE-punten voor het RSC. Bent u lid van het RSC, dan verzoeken wij u zich in te schrijven via de website van het RSC. Dat is zeker belangrijk als u een RSC Uitgebreid of Zelfstandigen lidmaatschap heeft en deze bijscholing wilt laten afschrijven van uw bijscholingstegoed.

  • De investering voor deze bijscholing is € 195 ex btw. Let op: u ontvangt voor deze bijscholing een nota van VeReFi BV.

   Heeft u een RSC Uitgebreid of Zelfstandigenlidmaatschap, dan zijn hierin twee bijscholingsdagdelen per jaar inbegrepen. Als u zich inschrijft via de website van het RSC wordt hier direct rekening mee gehouden.

  Deel op social media: