Dit is een oud nieuwsbericht. De inhoud kan inmiddels achterhaald zijn door recentere ontwikkelingen.

CS Opleidingen introduceert nieuwe leerlijn

Alles stroomt en alles verandert, zo ook in de wereld van het register-casemanagement. Opvattingen veranderen, feiten blijken steeds minder maatgevend en handelen op of met gevoel lijkt steeds meer een tegenwicht voor het klassieke ‘meten-is-weten’.  Er blijft nog steeds heel veel werk aan de winkel voor de professioneel opgeleide register-casemanager, maar het verhaal achter de cijfertjes wordt steeds belangrijker.

Communicatievaardigheden steeds belangrijker

Kennisfeitjes zijn tegenwoordig via bijvoorbeeld google snel te vinden. Weten of bij arbeidsongeschiktheid ten gevolge van bijvoorbeeld zwangerschap de WGA-lasten 10 jaar lang door de werkgever moeten worden betaald? Peulenschilletje, zeker vergeleken met de zoektochten door stapels wet- en regelgeving die hiervoor vroeger nodig waren (het antwoord op de vraag is trouwens nee ;-)).

In de praktijk blijkt echter dat het sneller ontsluiten van kennis en feiten niet alleen voordelen heeft. Met eigen interpretaties en meningen geven mensen sneller en makkelijker dan vroeger een andere kleur aan feiten en/of regels. Terwijl het kennen van een feit of regel niet betekent dat je ook inzicht hebt in alle omstandigheden en gevolgen.
Daarnaast worden vaardigheden als gespreksvoering en argumentatie steeds belangrijker omdat overtuigen op basis van alleen de regels steeds moeilijker blijkt te worden. Het kunnen schakelen op verschillende types verzuim of verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter is niet meer toereikend. Voor de verbetering van de dialoog en de interactie binnen de verzuimbegeleiding blijken andere vaardigheden minstens net zo noodzakelijk.

Innovatief onderwijs met nieuwe specialisaties

Omdat we dit soort geluiden steeds vaker van de door ons opgeleide casemanagers terugkrijgen, heeft CS Opleidingen sinds 2014 meer dan tweeduizend uur in research en ontwikkeling geïnvesteerd waar het aanvullende en nieuwe opleidingen betreft. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in innovatief onderwijs en de introductie van assessments waarbij de (communicatie)vaardigheden en praktijkvertaling veel meer centraal staan en specifiek getoetst worden.

Bijzonder trots zijn we daarom op de inrichting van het geaccrediteerde specialistisch onderwijs met opleidingen als Taakdelegatie, Conflicthantering, Kompasgesprekken en Risk management sociale zekerheid. In de nabije toekomst zullen we niet alleen nieuwe specialistische opleidingen introduceren, maar ook een nieuwe register-opleiding op hbo-niveau: Regie op Werkvermogen. Deze opleiding richt zich specifiek op re-integratiebegeleiding en maakt ons aanbod met opleidingen binnen in de sociale zekerheid nog completer.

Vernieuwde doorlopende leerlijn

Naast de introductie van nieuwe opleidingen schakelen we ook op de bestaande opleidingen. Vanaf september 2017 gaat de vernieuwde leerlijn van start. Waar de verschillende opleidingen vroeger als blokken werden aangeboden, kunnen onze studenten nu kiezen uit een verschillende opleidingen die in een doorlopende leerlijn op elkaar aansluiten. Dit betekent meer synergie, tijdswinst en een aantrekkelijkere prijs.

Keuze tussen operationeel en corporate register casemanagement

Nieuw is ook dat u na Regie op Verzuim de keuze heeft tussen:
Operationeel register casemanagement: voor wie vooral affiniteit heeft met de ‘mensen-mensen’ kant van het vak en de persoon achter het verzuimdossier. Een praktische opleiding waarbij de nadruk meer ligt op regie- en communicatievaardigheden dan op rekenvaardigheden.
Corporate register casemanagement: voor wie als casemanager meer op organisatieniveau beleidsmatig actief wil zijn. Een opleiding waarbij beduidend meer beroep op rekenvaardigheden wordt gedaan. U leert regie te voeren over de forse geldstromen sociale zekerheid in organisaties en specialiseert zich tot Risk manager sociale zekerheid.

Wat blijft: kwaliteitsborging door samenwerking met Hogeschool Arnhem Nijmegen

Door de nieuwe leerlijn zijn de opleidingen korter en dus financieel aantrekkelijker geworden. Aan kwaliteit doen we echter geen concessies: al onze opleidingen en specialisaties die worden afgesloten met een examen en/of assessment, zijn geaccrediteerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit betekent dat de kwaliteit van onze opleidingen gegarandeerd wordt en u beloond wordt met een felbegeerd officieel HAN-certificaat. U ziet, CS Opleidingen is en blijft dé standaard voor kwaliteitsopleidingen op het gebied van sociale zekerheid.